Hozzávalók:
- 1,5-2 liter csirke vagy zöldség alaplé (kockából)
- 3 szál apróra vágott zöldhagyma
- 1/2 csésze vadrizs
- 8 szelet bacon
- 1/2 csésze vaj/margarin/kókuszolaj
- 3/4 csésze liszt
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál szárnyas fűszerkeverék
- őrölt fekete bors
- 6dl főzőtejszín
- 30 dkg kockára vágott főtt/sült pulykahús (maradékból)
- opcionális (2 evőkanál száraz sherry)
Elkészítés:
1. Egy leveses fazékban forraljuk fel a csirke alaplevet, mikor forr tegyük bele a vadrizst és a hagymát.
2. Kis lángon, gyöngyözve főzzük, míg a vadrizs megpuhul (35-40 perc, ha sima fehér rizst használunk, elég 15 perc)
3. Míg fő a rizs egy serpenyőben süssük meg a baconszeleteket, majd hagyjuk kihüűni. Mikor már hideg, törjük össze darabokra, és tegyük félre.
4. Mikor a rizs megpuhult, egy edényben olvasszuk fel a zsiradékot, majd keverjük hozzá a lisztet, sót, szárnyas fűszerkeveréket, borsot egyszerre. Keverjük simára és habzásig forrósítsuk.
5. Keverjük hozzá fokozatosan a tejszínt, ügyelve, hogy ne csomósodjon össze. Hagyjuk a lángon kevergetve 1-2 percig, míg besűrűsödik.
6. Fokozatosan keverjük a tejszínes rántást a rizses leveshez, szükség szerint felhigítva a rántás a levessel.
7. Forraljuk fel, majd keverjük bele a bacont (és a sherryt) és tálalhatjuk is.
2. Kis lángon, gyöngyözve főzzük, míg a vadrizs megpuhul (35-40 perc, ha sima fehér rizst használunk, elég 15 perc)
3. Míg fő a rizs egy serpenyőben süssük meg a baconszeleteket, majd hagyjuk kihüűni. Mikor már hideg, törjük össze darabokra, és tegyük félre.
4. Mikor a rizs megpuhult, egy edényben olvasszuk fel a zsiradékot, majd keverjük hozzá a lisztet, sót, szárnyas fűszerkeveréket, borsot egyszerre. Keverjük simára és habzásig forrósítsuk.
5. Keverjük hozzá fokozatosan a tejszínt, ügyelve, hogy ne csomósodjon össze. Hagyjuk a lángon kevergetve 1-2 percig, míg besűrűsödik.
6. Fokozatosan keverjük a tejszínes rántást a rizses leveshez, szükség szerint felhigítva a rántás a levessel.
7. Forraljuk fel, majd keverjük bele a bacont (és a sherryt) és tálalhatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése