2009. július 25., szombat

Burgonyaleves Parmentier módra


Antione Parmentier arról nevezetes, hogy a 18.század második felében azért küzdött, hogy a krumplit elfogadtassa, mint alapvető élelmiszert. Elsősorban Franciaországban, de tevékenységének nem kis részben köszönhető, hogy a burgonya elnyerte ma is elfoglalt, méltó helyét az európai étkezési kultúrában. Akkoriban ugyanis a legalsóbb társadalmi osztályoktól egészen az arisztokrácia gasztronómiájáig a krumplit egyenesen ember számára emészthetetlennek, mérgezőnek, disznóeledelnek tartották. Parmentier mindent megtett azért, hogy ez ne így legyen. Például rendszeresen vacsorákat adott, ahová befolyásos embereket hívott meg, és természetesen a fogások BURGONYÁBÓL készültek.

Hozzávalók:

  • 2 közepes nagyságú burgonya (kb. 30 dkg)
  • 1 póréhagyma fehér része
  • 6 dkg vaj
  • só, bors
Elkészítés:

1. Megámozzuk a krumplit és vékony szeletekre vágjuk, majd vízbe tesszük. A póréhagymát is megtisztítjuk, félbevágjuk hosszában és ezt is vékonyan felszeleteljük.

2. A hagymát a vajon üvegesre pároljuk (kb. 8-10 perc) és a levét elpárologtatjuk. A krumpliról leöntjük a vizet, hozzákeverjük a hagymához, felengedjük 1 1/4 l vízzel. Kb. 30 percig főzzük közepes lángon, lefedve; a végén sózzuk, borsozzuk.


1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

    Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog RSS-ét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

    Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!

    Üdvözlettel:
    Miner.hu

    VálaszTörlés

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin