2008. november 2., vasárnap

Vigyázz Kész Főzz XX. Bő lére eresztve: Csicseriborsós paradicsomleves húsgombócokkal


Teljesen új a blogom is, azaz teljesen új vagyok a VKF-ek világában is. Mikor megláttam a kiírást arra gondoltam, hogy micsoda véletlen, hogy pont a levesek lesznek porondon, mikor a Levesmánia blog nevéből is láthatóan ezeknek a legfinomabb étkeknek lesz szentelve.
Igen, a leves számomra a legfinomabb manna. Hidegben, melegben belém lelket önt, feltölt erővel. Bizony, nem csak egy erőleves tud erőt adni, de bármelyik meleg vagy hideg finomság.
Kicsit olyan ez nekem, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé, mindegyik a kedvencem.

Most is egyik kedvencemet veszem elő a sok közül. Paradicsomos, fűszeres, húsgombócos, csicseriborsós. Ennél laktatóbb
at nehéz elképzelni, mégis megtartja az egyensúlyt az állati és növényi összetevők terén. Gazdagságát elsősorban a leves anyagába bedolgozott csicseriborsó adja, a hús csak azt a pluszt jelenti, amitől ez a leves egytálétellé minősül a szememben.
Mindemellet igen egyszerű elkészíteni is, semmi csavarás nincs benne, semmi ügyesség nem kell hozzá, mégis olyan izgalmas ez a leves, ami ötvözi a kömény, a fokhagyma, a paradicsom és a csicseriborsó ízeit a chilipaprika csípősségével megbolondítva. Meleg, laktató, izgalmas. Mi kell még? Én imádom.

Hozzávalók:

1 konzerv csicseriborsó (400g)
1 konzerv aprított paradicsom (400g)
1 kis doboz sűrített paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1-3 chilipaprika
3/4 tk só
1 tk őrölt kömény
2 ek olívaolaj
7 dl zöldség vagy csirke alaplé
A húsgombócokhoz:
25-30 dkg darált hús
1 tojás
zsemlemorzsa, só

Elkészítés:

1. Magozzuk ki és vágjuk apróra a chilipaprikákat, törjük össze a fokhagymagerezdeket, majd ezeket egy tálkában keverjük össze az őrölt köménnyel és a sóval.

2. Egy fazékban, közepes lángon pirítsuk az olajon a fűszerkeveréket kb. 3 percig.

3. Öntsük hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót, a paradicsomkonzervet, majd a 7dl alaplevet.

4. Forraljuk fel a levest és főzzük 15 percig. Ekkor vegyük le a tűzről és vigyázva, nehogy ránkcsapjon a forró lé, turmixoljuk simára egy botmixerrel.

5. Tegyük vissza a lángra, majd tegyük bele az előzőleg elkészített kicsike húsgombócokat (gyúrjuk össze a darált húst 1 tojással, ízlés szerint sóval és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható masszát kapjunk, majd forrmázzunk belőle diónyinál kisebb golyókat).

6. Főzzük további 15 percig, közben keverjük hozzá a paradicsompürét (meg kell kóstolni, hogy eléggé paradicsomos-e az íz), esetleg sót, ha még szükséges.

Kész!


Most nézzük képekben:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin