2008. október 29., szerda

Gyors, gazdag Minestrone hideg őszi napokra



Ilyenkor, a tél közeledtével mégjobban elkezdek sóvárogni a finom, meleg levesek iránt. De hiába az ősz, hiába a tél, sajnos a zöldségek iránt is tovább vágyakozom. Most már csak azt kell eldönteni, mit készítek magamnak.


Minestrone? Hmmm, jól hangzik. Na jó, rábeszéltem magam. Akkor készítsünk egy minestronét, vagy egy ahhoz hasonlót, úgy, ahogy azt valahol olvastam egy receptben, mert be kell, hogy valljam én nem sok mindent tudok erről az itáliai levesről.

Kicsit utánanézek:

A minestrone (azaz minestra=leves + -one nagyobbító rag) összefoglaló neve a változatos, sűrű, olasz zöldséglevesnek. Zöldségeken kívül - ami legtöbbször paradicsom, bab, hagyma, zellerszár, sárgarépa - gyakran tesznek bele tésztát, vagy rizst.


Nincsen receptje a minestronénak, mivel általánosságban a mindenkori idény-zöldségekből készítik. Lehet vegetáriánus, de készülhet hússal, kolbásszal, vagy hús alapú lével is. A minestrone az olasz konyha egyik sarokköve, valamint a tészták mellett a leggyakrabban fogyasztott olasz étel.

Hozzávalók:

200 g füstölt kolbász
400 g kockázott konzervparadicsom
200g kelkáposzta
1 konzerv fehér bab
200 g penne tészta
3-4 közepes sárgarépa
1 kis karalábé
1 zellerszár
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 l zöldség alaplé
2 ek olívaolaj
só, bors

Elkészítés:
1. Vágjuk fel a kobászt szeletekre. Mossuk és hámozzuk meg a zöldségeket. A sárgarépát, póréhagymát, zellerszárat karikázzuk fel, a kelkáposztát vágjuk kisebb kockákra, a karalábét vágjuk kockára. Öntsük le a folyadékot a babról.
2. Tegyük az olajat egy fazékba, majd pirítsuk meg benne a kolbászt és a felaprított fokhagymát. Ezután tegyük bele a póréhagymát, sárgarépát, zellerszárat és a karalábét. Pirítsuk őket pár percig.
3. Öntsük a paradicsomot és a zöldség alaplét a fazékba, majd adjuk hozzá a kelkáposztát is. Főzzük míg majdnem megpuhul a káposzta és a többi zöldség. Ekkor tegyük bele a tésztát és a konzervbabot, majd főzzük, míg a tészta megpuhul (a csomagon lévő utasítás szerint). Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor szórjuk meg reszelt parmezánnal.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin