2008. október 9., csütörtök

Édes-savanyú leves


Hozzávalók:

  • 10 dkg csirkemell
  • 10 db szárított kínai gomba
  • 1 nagyobb vagy2 kisebb sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb újhagyma zölddel együtt
  • 1 tk csípős chili pép (Erős Pista)
  • 2 csirkehúsleves kocka
  • 1 ek olaj, 1tojás
  • 1-3 ek kukorica-keményítő (attól függően, hogy hígan vagysűrűn szeretnénk)
  • 1-2 ek szójaszósz
  • 3 ek fehér borecet
  • 1 tk cukor
  • 1tk pirospaprika
  • tálaláskor még kevés ecet, vagy borecet


Elkészítés:

1. A szárított gombát öntsük le 3 dl forrásban lévő vízzel és hagyjukállni 15 percig, lefedve. Közben vágjuk a csirkemellett nagyon-nagyon kicsidarabokra, amennyire csak tudjuk. A sárgarépából pedig egykrumplihámozóval vágjunk szalagokat, a hagymát vágjuk vékony karikákra(a zöldet is).

2. Vegyünk egy fazekat, a fokhagymát nyomjuk szét és az egy kanál olajon,az Erős Pistával rövid ideig pirítsuk. Öntsük fel 1,3 dl vízzel éstegyük bele a leveskockákat.

3. A gombákat vegyük ki a vízből, vágjuk ki a szárukat és vágjuk őketvékony csíkokra. Majd tegyük a levesbe a csirkehússal és a répávalegyütt. Forraljuk fel és főzzük 5-8 percig. Közben borsozuk kicsit éstegyük bele a cukrot és a pirospaprikát.

4. A keményítőt oldjuk fel kevés folyadékkal a gomba áztatólevéből,adjuk hozzá a szójaszószt és a borecetet. Öntsük a levesbe, gyorsankeverjük el.

5. A tojást verjk fel és állandó keverés közben csorgassuk a forrásbanlévő levesbe, végül szórjuk bele a hagyma fehér részét is, ígyfőzzül még 1-2 percig.

6. Kapcsoljuk ki a lángot, ellenőrizzük, hogy elég savayú-e a leves; hanem keverjünk hozzá kevés ecetet, majd tálaljuk a tetejére szértaprított hagymazölddel.

Még több kínai leves a Levesmániáról:

Eredeti kínai édes-savanyú leves
Szecsuáni csípős-savanyú leves
----------
Kínai Wonton leves
Vietnámi csirkeleves üvegtésztával


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin